Naleśniki zapiekane z twarogiem – jem co drugi dzień, choć jestem na diecie.
Chyba wszystkim dobrze znaną sytuacją jest nagłe uczucie głodu. Chcemy zjeść wtedy coś szybko i smacznie.
Świetnym rozwiązaniem jest porcja naleśników, które zachwycają swoim smakiem wszystkich, zarówno tych mniejszych, jak i większych głodomorów.

Składniki:
- 500 ml mleka
- 300 g sera twarogowego
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 150 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- cukier lub słodzik
- masło
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy w misce (użyj 5 jajek, jedno będzie nam potrzebne później), dodając do nich cukier.

Podczas roztrzepywania dodajemy stopniowo skrobię. Postaraj się zrobić to dokładnie, nie chcemy grudek skrobi w naszych naleśnikach.

Dodajemy mleko oraz olej, ponownie mieszamy.

Na patelnię wykładamy odrobinę masła i rozsmarowujemy je po powierzchni. Smażymy naleśniki.

Po usmażeniu wszystkich naleśników zaczynamy robić farsz. Utrzyj twaróg z ostatnim jajkiem oraz cukrem.

Każdego naleśnika faszerujemy, a następnie zwijamy w rulon. Wykładamy naleśniki na blaszce do pieczenia i smarujemy je śmietaną lub jogurtem.

Comments are closed.