Genialny obiad w jednym naczyniu – Szybki i łatwy: Ten przepis mojej mamy zachwycił wszystkich.
Według mojej mamy zakochasz się w tym kurczaku – dzięki marynacie miodowej jest pięknie złocisty, chrupiący i bardzo smaczny.
Składniki:
- 9 udek z kurczaka
- sól
- czarny pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 ziemniaki
- sól
- czarny pieprz mielony
- 2 łyżki oleju
Na sałatkę:
- kapusta pekińska
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1 żółty pomidor
- awokado
- cebula
- pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej
- posiekany koperek
Przygotowanie:
Włóż udka z kurczaka do miski.

Dodaj sos sojowy, miód, olej, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.

Przykryj i odstaw do marynowania na około 10-15 minut. Czyścimy 3 ziemniaki i kroimy je w kółka.

Dodaj sól, pieprz, olej i dobrze wymieszaj w misce.

Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ułóż udka na ziemniakach i posmaruj pozostałą marynatą.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Pokrój wszystkie składniki na sałatkę i wymieszaj w misce.

Dodaj musztardę, olej, sól i wymieszaj.

Drobno posiekaj koperek.

Podajemy udka i ziemniaki z surówką i posypane koperkiem.


Comments are closed.