Nie potrzebujesz drożdży, jajek ani nawet piekarnika. Odkrycie kulinarne: Przepyszne naleśniki chlebowe.
Te naleśniki chlebowe są niezwykle smaczne i pyszne. Wystarczy kilka składników, a efekt jest doskonały! Idealne na szybki obiad, sycącą kolaję czy jako przekąskę do kieliszka wina lub piwa.

Potrzebujesz:
- 90 g mąki chlebowej
- 55 g mleka
- 10 g roztopionego masła
- sól dla smaku
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka majonezu
- starta mozzarella
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, roztopione masło i sól. Następnie wszystko dobrze wymieszaj, do uzyskania jednolitego ciasta.

Wyrabiaj przez około 5 minut.

Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą. Odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Ziemniaka obierz i ugotuj, a następnie rozgnieć na puree.

Do ziemniaka dodaj 2 łyżki majonezu i wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na naleśnik o średnicy 22 cm, na nim ułóż tartą mozzarellę.

Kolejno ułóż ziemniaki. Ponownie ułóż mozzarellę i zawiń w ciasto.

Nadziewane ciasto obróć do góry i lekko rozwałkuj na placek.

Patelnię posmaruj roztopionym masłem, podgrzej i usmaż danie na małym ogniu. Gdy spód przypiecze się na złocistobrązowy kolor, natrzyj górę dania roztopionym masłem i obróć, aby był również przypieczony z drugiej strony.

Wszystko gotowe!

Comments are closed.