Przepis na krem, który jest idealny do ciast, deserów, lodów i tortów. Uwielbiam ten smak
Idealny uniwersalny krem do każdego rodzaju deserów czy wypieków. Wyjątkowo kremowy i delikatny. Można do niego dodać swoje ulubione owoce czy różnego rodzaju dodatki np. czekoladę czy herbatniki.

Składniki:
- 1 jajko
- 350 g śmietany 30%
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 110 g masła
- 1,5 g wanilii
- Dodatkowo można wykorzystać białą czekoladę.
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej należy wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem.

Do powstałej masy dodać wanilię i mąkę. Całość wkładamy do kąpieli wodnej. Składniki ciągle mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.

Masło miksujemy na miękki puch i dodajemy przygotowaną wcześniej i ostudzoną mieszankę. Wszystko razem miksujemy do powstania jednolitej kremowy masy.

Opcjonalnie do kremu można dodać białą czekoladę.

Comments are closed.