Soczyste mięso w delikatnej kapuście na stałe zagości w Twoim domu: Nowa odsłona tradycyjnych gołąbków.
Szukasz pomysłu na dobry obiad, który zachwyci swoim smakiem?
Przepis, który zaraz poznasz sprawi, że zapomnisz o klasycznych gołąbkach. To danie możesz serwować zarówno na co dzień, jak i w czasie Świąt czy ważnych uroczystości. Ważną rolę odgrywa tutaj sos, który dodaje mięsu niesamowitego smaku.

Czego potrzebujesz do wykonania tego dania?
- steki wieprzowe
- 150 ml śmietany
- około 3-4 pomidory
- kapustę pekińską
- marchewkę
- cebulę
- łyżkę mąki pszennej
- ulubione przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia cebuli w paski, a następnie podsmaż ją na oleju. Posiekaj marchew i podsmaż ją na tej samej patelni, co cebulkę, ale nie mieszaj obu warzyw razem.

Po odpowiednim przykryciu mięsa rozbij je na cienkie plastry, a następnie przypraw je solą i pieprzem po obu stronach.

Twardsze liście kapusty włóż do miski z wrzątkiem i poczekaj około 5 minut, aż zmiękną. Po tym czasie wyjmij je i wysusz. Nałóż na liście mięso oraz cebulkę i marchew. Każdy z liści zawiń w rulon, a następnie połóż je w garnku.

Pokrój pomidory i połóż na ruloniki, a wszystko skrop gorącą wodą. Całość przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Wymieszaj posiekany koper wraz ze śmietaną i mąką. Po upływie 30 minut dodaj sos do garnka.

Comments are closed.